1-2 Yaşta Bebeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Ayşe Selimoğlu
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
Ayşe Selimoğlu
1-2 Yaşta Bebeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
1 yaşından sonraki, 1-2 yaş arasındaki bir çocuğun beslenmesi elbette çok önemlidir. Aslında ilk iki yaş gerçekten ileriki yaşamı etkileyen bir dönemdir. 1 yaşından sonra bir bebeğin öğün sayısı 3 ana, ve 2 ara öğün şeklindedir. Ancak burada şunu vurgulamak isterim ki, eğer bu yaşlardaki bir bebek, iştahsızlık sorunu çekiyorsa anne, bebeğinin yeterli miktarda gıda tüketmediğini düşünüyorsa ara öğünlere gerek yok demektir. Ara öğünlerin kaldırılması gereklidir.
1 yaş için bahsettiğimiz kıymetli gıdalar, (et, yumurta, meyve ve sebzeler) aslında 1-2 yaş çocukluğu dönemi için de kıymetli gıdalardır. Tabi ilk bir yaşta anne sütü bol miktarlarda verilecektir.
Yavaş yavaş birinci yaştan sonra anne sütü kademeli de olsa azaldığı için -hatta bazı ailelerde anne sütü kesilmiş olduğu için- bir yaştan sonra özellikle inek sütünden veya kullanabilecekse devam sütlerinden bahsetmek çok önemlidir. Çünkü, kemik gelişimi için süt önemli bir gıdadır. Ancak; sütün miktarını da çok abartmamak lazım.
1-2 yaş grubundaki bir çocuğun günlük en fazla 500 ml, yani yarım kilo kadar süt tüketmesi gerekir. Bundan daha fazla tüketiyorsa, bu da gıda çeşitliliğini engelleyen bir durumdur. Yani tek tarafli bir beslenme olacak demektir. Zaten bebek, enerjisini, proteinini sütten karşılayacağı için sebze, meyve ve ete yer kalmayacaktır. Bu nedenle maksimum yarım kilo diyoruz. Çocuklara yarım kilodan fazla süt tükettirilmemelidir.
1-2 yaş grubu çocuğunu zararlı gıdalarla tanıştırmamak çok önemli. Bu yaş grubu artık sofraya oturan bir bebektir. Ve sofrada da birçok gıda olacak. Fakat, bu sofranın sağlıklı hazırlanması çok önemlidir.
Sağlıklı bir sofrada kızartmaların, sucukların, sosislerin, salamların olmamasına dikkat etmeliyiz. Dışarıya ailesiyle giden bir çocuk için ayakta tüketilen fast food dediğimiz gıdaların olduğu lokantalara gitmemek çok önemli. Çocuklarınıza bu yaşlarda yapacağınız yatırım, çocuğunuzun erişkin dönemdeki sağlığını kazanmasında belirleyici faktör olacaktır.