Ek Besinlere (Tamamlayıcı Beslenmeye) Başlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
AyÅŸe SelimoÄŸlu
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
AyÅŸe SelimoÄŸlu
Ek Besinlere (Tamamlayıcı Beslenmeye) Başlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ek besinlere, tamamlayıcı beslenmeye başlarken bir takım kurallarımız var. Bu kurallara mutlaka uymak lazım.
1) Dört aydan önce tamamlayıcı beslenmeye başlamamak
Yedinci aydan sobnrasına da tamamlayıcı beslenmeyi ertelememek lazım. Miktarı ve sayıyı da çok abartmamak lazım. Örneğin; 6-8 aylık bir bebekte iki öğün 9-11 aylık bir bebekte de yaklaşık üç öğün tamamlayıcı besin yeterli olacaktır.
Tamamlayıcı beslenmeye mutlaka tek bir çeşitle başlamak gerekli. Tamamlayıcı beslenmeye geçtikten birkaç gün sonra eğer bebekte başladığımız bu besin herhangi bir problem yaratmamışsa (kusma, kabızlık, huzursuzluk, döküntü, alerji gibi) bir başka besini denemeye geçebiliriz. Geçiş için en az 2-3 günlük aralar idealdir.
2) Tamamlayıcı beslenmede et tüketimine çok geciktirilmeden başlanması
Tamamlayıcı besinler arasında etin çok özel bir yeri vardır. İçerdiği besin maddeleri hemen hemen diğer gıdalardakinden daha kıymetlidir.
3) Hazırlanan gıdalara tuz ve şeker eklenmemesi
4) Bebeklerde çok yağ kısıtlaması, kolesterol kısıtlaması yapılmaması
Özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde, yağsız/yarım yağlı sütlerin fazla yeri yoktur. Ancak, çok yüksek enerji içeren gıdalardan da kaçınmak gereklidir. Çünkü bunlar hızlı bir şekilde ağırlık artımına sebep olurlar. İlk 1-2 yaşta bebeğin ağırlığı hızla artıyorsa erişkin döneminde obezite riski o kadar yüksek demektir.
5) Beslenmede kaşık kullanılması
Tamamlayıcı besin mutlaka ve mutlaka kaşıkla yapılmalıdır. Biberonla ek besin verilmez. Özellikle annelerin yaptığı yanlışlardan bir tanesi meyve sularının biberonla bebeklere verilmesidir.
6) Bebeğin ellerinin yıkanması
7) Hazır gıdaların kullanılmaması
Özellikle hazır çorbalar, hazır pudingler, aslında bebekler için hazırlandığı söylenen ancak bebeklere çok uygun olmayan şeker katkılı çeşitli yoğurtlar ve peynirler bebek beslenmesinde kullanılmamalıdır