Çocuklarda Sindirim Sistemi Reflüsü Nedir? Nasıl Meydana Gelir?
Raşit Yağcı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
Raşit Yağcı
Çocuklarda Sindirim Sistemi Reflüsü Nedir? Nasıl Meydana Gelir?
Çocuklarımızı beslemek için onlara sunduğumuz yiyecek ve içeceklerin midenin sindirim için salgılamaya başladığı asit ve pepsin gibi yakıcı maddelerle geldiği yere doğru yani yemek borusuna, ağız ve üst solunum yollarına geri kaçmasına sindirim sistemi reflüsü denir.
Yukarı kaçan asit ve pepsin gibi maddeler mide dışındaki dokulara yakıcı etki gösterdikleri için yemek borusu, üst ve alt solunum yollarının zarar görmesine neden olabilir veya olmayabilir. Bu tamamen reflünün sıklığı ve şiddetiyle paralel olarak gerçekleşir. Burada önemli nokta çocuğun yemek borusunun veya üst solunum yollarının doku direncidir.
Çocuklarda reflü nasıl meydana gelir?
Çocuklarda reflü, erişkinlerde gördüğümüz mekanizmalara benzer bir şekilde oluşur. Çocukların yemek borularının alt ucundaki sifinkter dediğimiz kapağın gevşemesi söz konusudur. Bu gevşeme, özellikle yemek bittikten sonra hemen hemen her yaşta görülebilir. Yemeklerimizi hızlı ve çok yediğimiz zamanlar birkaç kere ağzımızdan hafif gaz çıkararak rahatlarız. Aslında bu esnada ağzımıza birşey gelmese de mide içeriği yemek borusunda bir miktar yükselir ve sonra tekrar geriye gelir. Çocuklarda ise bu gevşeme dediğimiz olay, organların olgunlaşmasının yavaş olduğu çocukluk yaşlarında daha sık olur. Çocuğun erişkinlere göre daha sık aralıklarla beslendiğini de düşünürsek bu reflünün çocukluk yıllarında sık görülmesi doğaldır.