Çocuklarda Reflü Hastalığının Teşhisi Nasıl Konur?
Raşit Yağcı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
Raşit Yağcı
Çocuklarda Reflü Hastalığının Teşhisi Nasıl Konur?
Biz hekimlere göre reflü, çok iyi bir hikaye… Reflüyü bilen bir hekimin yönelteceği sorulara alacağı cevaplar ile burada büyük bir yol alabiliriz. Onun için biz kendi içimizdeki eğitimlerde, bu konuyu, aile tarafından iyi belgelenmesi açısından çok önemli görüyoruz. Yani aile ile iyi konuşmak, aileyi dinlemek önemli. Burada bize ailenin anlatacakları çok önemlidir.
Bunun dışında bizim kullandığımız sintigrafi dediğimiz testler vardır.Sintigrafi testi kısa bir süreyi gösterir, çocuğun 24 saatlik yaşantısını göstermez. Bana göre aç karnına yapıldığı ve kısa süreli olduğu için çok fazla bir değeri yoktur. Buna rağmen sintigrafi ısrarla ‘’pozitif’’ diyorsa yani ‘’hastalık vardır’’ anlamında bir bulgu veriyorsa bu değerli kabul edilir. Sintigrafi ‘’bu hastada reflü yoktur’’ diyorsa ben çocukla ilgili soruları anneden aldığım cevaplarla değerlendirir, sintigrafi sonuçları üzerinde durmayabilirim. Yani sintigrafi bize göre bir tarama testidir.
Endoskopi yöntemi, yemek borusunun yangısını göstermesi, mideden yukarı asit kaçması, pepsinin yemek borusunda yaptığı problemleri göstermesi açısından hastalığın teşhisinde altın standarda sahip bir incelemedir.
Solunum yollarıyla ilgili testler ise bizi pH metre dediğimiz ağız veya burun yoluyla çocuğa yutturduğumuz ve yemek borusunun mideye açıldığı yerde belirli bir ölçümle saptanan mesafeye burundan tespit edilerek yerleştirilen bir probun sürekli orada pH tayinidir.
Mide pH’ı 4 – 6 ve daha altında asittir. 6 ve üstünde alkali olarak değerlendirilir. Sürekli 24 saat bu ölçümü yapar bu ölçüm iyi yapıldıysa son derece değerlidir. Biz daha çok, kusan çocuklara değil de solunum yolları enfeksiyonlarıyla ilgili kronik öksürük gibi sağlık sorunu yaşayanlarda reflü var mı yok mu diye bu probu yerleştiriyoruz. 24 saatlik süreç içerisinde o bölgedeki asitlenmeyi denetleriz. Burada dikkat edilmesi gereken şey çocuğun ve annenin bu teste uyum göstermesidir. ‘’Çocuğa probu takayım çocuk ağlayacaktır. Prob 24 saat sonra çıkacak ben bu çocuğa hiçbir şey yedirmeyeyim’’ düşüncesi yanlıştır.Çocuk 24 saat nasıl yaşıyorsa öyle yaşaması gerekir ki bu test bize sağlıklı sonuç versin. Bunu biz tekrarlayan solunum yolu hastalıklarında, eğer tedaviyle bir hedefe ulaşılamadıysa mutlaka değerlendiriyoruz.