İshalli Bir Çocuğun Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Reha Artan
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
Reha Artan
İshalli Bir Çocuğun Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Hafif ve orta derecede su kaybı olan çocuklarda ve bebeklerde beslenmeye 4 saatten uzun bir süre ara vermemek yani sindirim kanalını aç bırakmamak ishalden korunmada ve tedavide çok önemlidir. Bir başka deyişle çocukların beslenmesine ara vermemek mideyi bağırsakları dinlendirme gibi bir gereksiz çabaya girişmemek. Başından itibaren az miktarda da olsa beslenmeyi ağız yolundan sürdürmek önemli.
Anne sütü emen bir bebeğin emzirilmeye devam edilmesi gerekir. Anne sütü kullanmayan bebeklerde kullanılan mamaya devam etmekte yarar var. Diyet mamalarına geçmek akut ishallerde gereksiz.
Karışık beslenen bebeklerde veya çocuklarda kompleks karbonhidrat içeren beslenme tarzı önerilir. Bu şu anlama geliyor; ekmek,pirinç,patates,makarna havuç gibi besinleri öncelikle sindirimi kolay ve karmaşık karbonhidratlar içerdiği için yavaş sindirilip yavaşca kana karıştığı için özellikle tercih etmeliyiz. Yağı kısıtlamaya kesinlikle gerek yoktur. Ancak yağ mide boşaltım süresini uzatıp bulantıyı arttıracağı için bebeğin tahammül edebileceği kadar yada çocuğun dayanabileceği kadar düşük miktarda konmalıdır.
Şekerden sakınmakta yarar var. Özellikle sofra şekeri meyve şekeri ve tatlandırıcılar yada yüksek miktarda sorbitol içeren meyveler beslenme sırasında gözetilmeli bunlardan olabildiğinde uzak durmalıdır. Şekerli tatlı besin ve meyveler ishalden iyileşmeyi zorlaştıracaktır.