Bebek Beslenmesinde En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Ayşe Selimoğlu
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
Ayşe Selimoğlu:
Bebek Beslenmesinde En Çok Yapılan Hatalar
Bebek beslenmesinde annelerimiz birtakım hatalar yapıyorlar. Bunları sıralamak gerekirse;
1) Anne sütüne verilen önemin azalması
Tamamlayıcı beslenme döneminde tıpkı daha önce olduğu gibi sık aralıklarla bebeklerin emzirilmesi gereklidir. Çünkü tamamlayıcı beslenme döneminde bebekler enerji, protein mikrobesin ihtiyaçlarının çok büyük bir kısmını anne sütünden almaya devam edecekler.
Bunlardan belki en önemlisi tamamlayıcı besinlerin biberonla bebeğe sunulması. Oysa tamamlayıcı beslenme kaşıkla, ve çocuğun kaç aylık olduğuna uygun olarak bardakla yapılan bir beslenme tarzıdır.
2) Öğün sayısının yüksek tutulması
6-8 Aylık bir bebekte 2 tamamlayıcı ek öğün,9-11 aylık bir bebekte 3 ek öğün yeterlidir.
3) Porsiyonların çok yüksek tutulması
Bir bebeğin porsiyonu, erişkin porsiyonunun yaklaşık yarısından da azdır. Bu nedenle annelerin, bebeklerini fazla miktarda gıda ile zorlamamaları gereklidir.
4) Gıdaların bulamaç yapılması
Kahvaltıda bebek bisküvisi, süt, çay, peynir, ceviz, zeytin veya yumurta gibi akla gelebilecek birçok gıdanın karıştırılarak bir bulamaç haline getirilip bebeklere sunulması iki açıdan zararlıdır.
Birincisi; Bu karışımlar çok yüksek miktarda enerji içeriyor, yani çok şekerli ve çok yağlı gıdalar olduğu için hem çocuğun bir sonraki öğündeki iştahını azaltmaktadır, hem de çok farklı gıdalar bir tabakta toplandığı için çocuğun farklı tatları algılamasını engellemektedir.
Bu nedenle kahvaltıda sunulan gıdaların bebekle tek tek tanıştırılması, bebeğin farklı tatlara alışması için alıştırma yapılması gereklidir.
İkincisi ise; Çorbanın çok kıymetli bir gıda olarak düşünülmesidir. Oysa kıymetli ve kıymetsiz olmak üzere farklı çorba çeşitleri var. Çorbanın çok yoğun sulu bir gıda olduğunu mutlaka düşünmek gerek. Su demek, birazcık gıda miktarının azalması anlamına gelir. Bu nedenle biz, bebeklerde çok erken dönemde hızlı bir şekilde sulu gıdaların içerisindeki enerji, protein, mikrobesin yoğunluğunu arttırmak için yarı katılara ve katılara dönüştürülmesini isteriz.
Kıymetli çorbalar, özellikle etle zenginleştirilmiş tarhana çorbası; yine etle zenginleştirilmiş veya zenginleştirilmemiş mercimek çorbası, veya yine etle zenginleştirilmiş sebze çorbalarıdır. Bunların dışındaki çorbaların bebek beslenmesinde çok fazla yeri yoktur.
5) Hazır gıdaların kullanılması
Hazır gıdadan kastedilen; hazır çorba, hazır pudingler vs. Bebekler için hazırlandığı söylenen, ama içeriklerine bakıldığında bebekler için uygun olmayacak derecede yüksek şeker ve tuz içeren gıdalardır. Bebek için en ideal olan gıda, annenin kendi mutfağında kendi elleriyle hazırladığı gıdalardır.
6) Bol miktarda bebek bisküvisinin bebek beslenmesinde kullanılması
Bisküviyi bir öğün çeşidi olarak hiçbir zaman önermiyoruz. Çünkü bisküvi, yüksek oranda şeker ve yağ barındıran bir gıdadır. Bu nedenle bebek beslenmesinde bisküvinin kullanılması çok uygun değildir. Çocuğun farklı gıdaları kabul etmesi için günde bir iki tane tüketilebilir elbette ama öğün olarak bebek bisküvisi maması verilmemelidir.
7) Annelerin sıklıkla kemik suyu ve et suyu kullanması
Bebek beslenmesinde kullanılması gereken gıda etin kendisidir. Bu tüketim ilk olarak sebze çorbalarına kattığımız kıyma ve ya küçük tavuk parçalarıyla başlar. Daha sonra ise dolmaların içerisindeki etle devam eder. Zaman içerisinde köfteye ve bebeğin çiğneme kapasitesi ve yetisine göre etlere kadar devam eder.
8) Blender kullanımı
En geç sekizinci aydan sonra bebeğin pütürlü gıdaya alışmış olması gereklidir. Bir bebeği pütürlü gıdaya alıştırma zamanını geçirirsek ileride yutma sorunları yaşayan, pütürlü gıda ağzına geldiğinde öğüren çocuklar yaratırız. Bu nedenle, yedinci aydan itibaren bebeklere pütürlü gıdalar verebiliriz.
Peki bunu nasıl başarabiliriz?
Blender kullanmayarak ve ya besinleri çatalla ezip bebeğin yutabileceği hale getirerek başarabiliriz