Bebek ve Çocuklarda Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?
Yeşim Öztürk
Dokuz Eylül Üniversitesi Nevvar Salih İşgören Çocuk Hastanesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
Yeşim Öztürk
Bebek ve çocuklarda kabızlığın nedenleri nelerdir?
Bebek ve çocuklarda kabızlığın nedenlerine baktığımız zaman %90 civarında altta yatan bir neden olmadığını biliyoruz. Sadece %5-%10 oranında çocukta kabızlığın önemli bir sebebi olabilir. Öncelikle kabızlığa neden olan hastalıklardan bahsedelim. Daha sonra nedenini bilmediğimiz, fonksiyonel adını verdiğimiz kabızlıktan bahsedelim.
Altta bir hastalıgın yattıgı kabızlıklarda sebep olarak biz en çok ‘hipotiroide’ ismini verdiğimiz tiroit bezinin az çalışmasını görüyoruz. Bu bir kan tahliliyle rahatlıkla anlaşılabilir.
Bunun dışında kanda kalsiyum düşüklüğü/yüksekliği yapan nedenler de yine kabızlığa neden olacaktır. Bunun dışında bağırsaktaki küçük, dar alanlardaki darlıklar ya da çölyak hastalığı kabızlığa neden olabilir. Bunları doktorların ayırt etmesi çok kolay olmaktadır.
Bunun için ne zaman doktora gitmek lazım?
Kabızlığı olan bir çocuğun büyümesi yavaşsa, kabızlığa eşlik eden başka sebepler varsa; karın ağrısı, kusma, boyun uzamaması, iştahsızlık vs. çocuk doktoruna gittiğiniz zaman belli tetkikler yapılarak hastalığın olup olmadığı anlaşılacaktır. Düzgün bir fizik muayene ile hastalıkları ayırt etmek mümkün.
Bunun dışında %90-95’i nedenini bilemediğimiz, fonksiyonel olarak adlandırdığımız ve tedaviyle düzelen bir grup kabızlık durumu. Bunlarda ise biz genellikle tuvalet eğitiminin başladığı 20. aydan sonra kabızlık durumu görmeye başlıyoruz. Normalde tuvalet eğitiminin, kaka için 28. aydan sonra başlatılması gerekir. Çünkü çocuğun beyin ve ruhsal gelişimi ancak bu dönemde tuvalet eğitimine uygundur. Tuvalet eğitimine bu dönemden erken başlanırsa ilerde büyük sorunlarla karşılaşabiliriz. Kabızlığı da bu çocuklarda daha sık görebiliriz.
Bu fonksiyonel dediğimiz sebebini bilemediğimiz kabızlıklarda davranış sorunları ve çocukların yeme alışkanlıkları çok önemli rol oynar. Bu konudaki bir takım tedbirlerle bunları düzeltmek mümkündür.