Kolik Hangi Bebeklerde Daha Sık Görülür?
Figen Özçay
Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
Figen Özçay
Kolik Hangi Bebeklerde Daha Sık Görülür?
Bütün sosyo-kültürel, ekonomik sınıftan ailelerin bebeklerini kolik cinsiyet ayrımı yapmadan etkiler. Erkek bebeklerde daha sık görüldüğü söylenmektedir fakat bu tam olarak kanıtlanmamıştır. Anne sütü alan bebeklerle, biberon maması alan bebeklerde kolik sıklığı arasında farklılık yoktur.
Birinci çocukla ikinci çocuk arasında da kolik görülmesi açısından farklılık yoktur. Aile öyküsü koliğin bulunması açısından önemli bir faktördür ama bildiğimiz düşük doğum ağırlıklı bebeklerde kolik daha sık görülür.
Normal ağlama, yaşamın ikinci ayında “peak” yapar, yani en yüksek düzeye ulaşır, sonrasında ise giderek azalır. Normal ağlayan bebekler akşam saatlerinde daha yoğun ağlarlar. Ağlamanın kendine göre bir ritmi vardır. Sağlıklı bebeklerin bir kısmı, yaklaşık olarak 5’te biri, yaşamın ilk 4 ayında açıklanamayan bir nedenden dolayı uzun süreli ağlar.
Peki bebekler neden ağlar?
Açlık, susuzluk, ıslaklık, ağrı hissi, iletişim kurma ihtiyacı, yalnızlık, sıkıntı, yorgunluk, ağlama ihtiyacının olması, huysuzluk, gaz gibi sebeplerle ağlayabildiği gibi ağlamanın normal gelişiminin bir süreci olduğu da söylenmektedir.
Bebeklerin ağlaması, geleneksel olarak sindirim sistemiyle ilişkilendirilse de, kolik olarak adlandırılsa da bu durum aslında yeni bir teori olarak, aşırı ağlamanın da normal bir gelişimin parçası olduğu düşünülmektedir. Bu duruma kanıt olarak ise, eğer bebek ağrı çekiyorsa elektrik süpürgesi sesi dinletmek ağrısını geçirir mi?! sorusu sorulmaktadır. Kolik fizyopatolojisi üzerinde bazı yenilikler olsa da, bebeklik koliğinin tedavisinde çok fazla farklılıklar yoktur.