Reflüden Çocuklarımızı Nasıl Koruyalım?
Raşit Yağcı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme
Raşit Yağcı
Reflüden Çocuklarımızı Nasıl Koruyalım?
Reflü hastalığından korunmak için annelere düşen görevleri şöyle sıralayabiliriz;
Çocuğun öğünlerindeki miktarlarına ve beslenme aralıklarına dikkat edilmesi gerekir.
Anne sütü alan bir çocuk 2,5 – 3 saatte acıkırken karışık gıda veya ek gıdaya geçildiği zaman eğer iyi bir kahvaltı ve iyi bir öğle yemeği alıyorsa bir 4,5 – 5 saatten önce acıkması mümkün değildir.
Bu kuralları bilerek beslenme aralıkları belirlemeli ve öğünlerde çocuğun doyma sınırı iyi değerlendirilmelidir. Anneler, doyma sınırına ulaştıkları için daha fazla beslenmeyi reddeden çocukların bu isteğine saygı duyup beslenmeyi sonlandırmalı ve onları aşırı beslenmeden korumalıdırlar.
Süt çocuğu döneminde kesinlikle çocuklarını yatırarak beslememelidirler.
Kaşıkla veya biberonla çocuğu yatar pozisyona geçirmek anne açısından daha pratik gözükse de beslenme esnasında özellikle reflüyle besinin çocuğun akciğerlerine kaçma riski daha kolay oluşur. Reflünün üst solunum yollarıyla ilgili komplikasyonları kulak iltihabı, sinüzit gibi problemler yatırarak beslenilen süs çocuklarında daha kolay gelişir. Çünkü, koruyucu faktör olan yer çekiminden çocuklar yararlanamamaktadırlar. Bu nedenle çocuklar kucakta veya oturur pozisyonda veya mama sandalyesinde oturtularak beslenmelidirler.
Çocuklar uykuya gitmeden önce veya uyku esnasında ya da daha büyük çocuklarda spor, oyun gibi aktivitelere gitmeden önce mideleri doldurulmamalıdır.
Anne sütü alan bir çocuk gece boyu istedikçe emzirilir. Fakat anne sütü bittikten sonra anne sütü yerine başka bir süt ürünü koyarak çocuğu gece beslemeye alıştırmak son derece yanlıştır. Anneler reflü hastalığı almış veya tedavi gören çocukları yatmadan 2 saat veya daha iyi koruma adına 1 saat öncesinde beslenmeyi sonlandırmalıdırlar.
Gece boyu uyanan çocuğa sadece su verilebilir. Anne sütü kesildikten sonra çocuğu bu duruma alıştırırsanız çocuk ta bu alışkanlığını korur ve reflüden korunmuş olur. Çocuğu sık aralıklar ve fazla miktarlarla beslemek çocukta bir damak tadı oluşturacaktır. İlerde kendisi aşırı beslenme talep edecektir ve bunun sonucunda çocuğu obez konumuna getirmek için bir adım atılmış olunacaktır. Obez çocuklarda ise reflü son derece kolay olur.
Kaşıkla beslenme durumunda çocuğun üst solunum yolları problemi daha sık karşımıza çıkacaktır. Gece beslenme alışkanlığı kazanmış çocuk reflü hastalığı tedavisinde bu alışkanlığından vazgeçmek istemeyeceği için karşınıza büyük bir engel olarak çıkacaktır.
Onun için ben çocuklarınızı yatmaya yakın besleme alışkanlığı kazandırılmasına son derece önem veririm. Gece uyanınca ise beslemeye alıştırmayınız. Çocuk bu alışkanlığından vazgeçmek istemeyecektir. İleriki yaşlarda bu da reflü hastalığı için büyük bir risk oluşturacaktır.